Látogatók:
Felhasználónév: Jelszó:
Legutóbbi hírek: Közlemény (2019-05-27)
Gyöngyös Kupa 2017 (2017-05-24)
ROB-ORVB kiírás elérhető az MTFSZ versenynaptárában (2016-04-14)
Egy jól megrendezett hétvége margójára (2016-04-10)
III. Földeák-Hagymatikum Kupa - beszámoló Guriga billentyűzetéről (2016-03-26)

Többi hír...


III. Földeák-Hagymatikum Kupa - beszámoló Guriga billentyűzetéről
2016-03-26

Az elmúlt hétvégén Makón jártam és részt vettem a III. Makói-Hagymatikum Kupa tájfutó versenyen. Először nem erre a versenyre akartam menni, hanem a Tavaszi Spartacus Kupára, de azon már évek óta részt veszek és egy kis változatosságra vágytam, ráadásul a kiírásban szereplő ingyenes fürdőbelépő is erősen csábított és a tájfutók szárnyaikat bontogató gyermekeim szempontjából is ezt tűnt a jobb választásnak. Hiszen két nap alatt 4 sprint futamon indulni nem mindenhol van lehetősége a tájfutónak.
Ezen a versenyen a GYTK-t rajtam kívül még Szalai Éva, Szalóki Rezső, Tóth Melinda, Tóth-Zimonyi Melinda és persze Bius ☺ képviselték.
Már az Entry nevezésnél furcsállottam, hogy a Melindák mellett nem láttam a névsorban a fiúkat. Még szombaton az első futam előtt megkérdeztem a lányokat, hogy hol vannak a "Tóth Atyafiak"? Mint kiderült, Ádám a Felvidéken küzdött (remek eredményt elérve, gratula neki!) egy Spartan Race versenyen, Máté meg éppen valami masszírozós tanfolyamon igyekezett a szakma fortélyait elsajátítani. Minden esetre a "férfiuralom alól" kiszabadult lányoknak jót tett a szabadság, mert a nyílt kategóriában "szórták" a jobbnál jobb helyezéseket, aminek az lett a vége, hogy összetettben Zimi megnyerte a nyílt kategóriát, míg Melinda az előkelő 6 helyen végzett. De ne szaladjak ennyire előre!

A teljes családdal felkerekedtünk és még pénteken este leutaztunk Makóra, ahol a rendezők által biztosított, kifejezetten színvonalas kollégiumban szálltunk meg. Mivel a gyerekeim szombatra már nehezen viselik a korai kelést, ezért döntöttünk a péntek eseti leutazás mellett! És milyen jól tettük! Szombat reggel a Gödöllői sporttársak hívogattak felváltva, hogy az M5-ös autópályán állnak a 4-5 km-es dugóban, ami egy baleset miatt alakult ki és kérték, hogy próbáljak a rendezőknél (Paskuj Matyinál) esetleg új rajtidőket kérni számukra, ha nem érnének le időben! Matyi, természetesen megértő volt és jelezte, hogy ha kell segíti őket új rajtidőkkel, de szerencsére erre végül nem volt szükség, mert egy nagy hajrá után, végül csak leértek időben.

1. futam szombati délelőtt. Földeák település mellett található bő egy négyzetkilométeres erdőben került megrendezésre. A saláta méretű térkép, jó minőségű, de zavaróan nagy volt és a terep....hát igen! A terep kiváló lehetőség egy "első bálozó" versenyzőnek, de egy ilyen öreg (Öreg, de nem vén! ☺) rókának mint én nem tűnt igazi kihívásnak. Hát, ezt a tézist már a második átmenetben sikerült megcáfolnom. Csak 90 fokkal tájoltam el magam az egyes pontról kifutva...itt eldobtam vagy 3 percet. Ezzel hoztam is a szokásos formámat, ami azt jelenti, hogy általában a verseny első három átmenetében hibázok legalább egy "közepes méretűt", majd utána -talán már - erősebben koncentrálva sikerül pici hibákkal teljesítenem a hátralévő távot. Ezt most így történt.
Egy érdekességet még megemlítenék erről a futásomról, mégpedig az 5-ös átmenetet. A rendezők előre felhívták mindenki figyelmét, hogy a vízelvezető árok/patak vize közel 90cm-re emelkedett a korábbi esőzések miatt. Nem javasolják a rajta történő átkelést, de nem is tiltják meg, mert nem tudják ellenőrizni. A 4-es pont fogása után ránéztem a térképre és úgy döntöttem, hogy én bizony nem futok "körbe"! (Ha-ha! Leshetnek majd az ellenfelek, hogy micsoda jó idővel teljesítem ezt az átmenetet! Gondoltam ekkor...) Átugrani nem lehetett a kb. 3m széles vízfelületet, ezért gondoltam keresek egy fatörzsekből álló természetes átjárót és azon átkelek a patakon. Amit találtam az nem igazi átjáró volt, de jónak tűnt. Három darab kb. 20 fokban a vízbe bedőlt, egymás mellet és részben párhuzamosan elhelyezkedő, úgy 50-60 cm-re lévő fatörzs, ezeken átlépkedve, kapaszkodva próbáltam meg átkelni. A harmadik fatörzsre átlépve megcsúszott a lában, gyorsan megkapaszkodtam (a térképet a számba vettem még az átkelés megkezdése előtt) a második fatörzs, víz fett kiálló részében, de éreztem, hogy ez nem fog összejönni, mert a felsőtestem veszélyesen kezdett közelíteni a vízfelszínhez. Nem volt mit tenni, először az egyik lábammal, majd a másikkal is letámaszkodtam a patak fenekére! Hát, korábban nem ilyen a fürdőzésre gondoltam, amikor ezt a versenyt választottam! A levegő olyan 8-10 fokos volt és a patak vize sem lehetett ennél melegebb. Hogy is fogalmazzak, hogy szalonképes legyek? Még a legnemesebb részem is a víz alá került! ☺ Innentől már azért is hajtottam, hogy ne fázzak meg a vizes cuccaimba időzve. A jó átmenetről meg annyit, hogy 1.29-et(?) futott rajta későbbi győztes! Ez pont 1.42-vel jobb mint az enyém lett ugyanitt! Mit csinált ez az ember, repült a két pont között? Szerintem ő ebben az átmenetben tudatosan játszott Schirilla Györgyöt míg nekem csak Kiss Györgyösre "futotta"!

2. futam Földeák településen került megrendezésre. De milyen településen?! A térkép a következőből állt: négy párhuzamos utca (ebből egy mesterségesen letiltva), rajta három átkötő utcával, egy templommal és körülötte falatka parkkal. Tehát, mi következett ebből? Igen, jól gondolod! Egy sima, de brutális utcai futóverseny, ahol még egy papírt és egy tájolót is szorongatnod kellett a kezedben. És persze itt is működött a szokásos forgatókönyv! A második átmenetben 2.30-at hagytam benne. Ugye, aki nem nézi meg rendesen a szimbólt, az hiába megy el 4x a pont mellett 50-70 cm-re...persze nem a kis átjárón lévő korlát lábához rögzített és a kikövezett árok aljára "leeresztett" pontra számítottam. Inkább hagyjuk is ennyiben a dolgot, mert nem vagyok rá büszke!

3. futam vasárnap délelőtt Makón a Maros Kalandpart nevű (még éppen nem üzemelő) élményparkban és a környező üdülőövezetben, ártéren került megrendezésre. Tájékozódási szempontból itt sem kellett Daniel Hubmannak lenni, hogy sikeresen teljesítsük a pályát. Az biztos, hogy nem szerettem meg a töltésen történő fel és lefutkosást, pedig volt belőle rendesen. Érdekes, hogy a mai napon valamiért nem működött a szokásos verkli, mert nem volt sem közepes, sem nagy hibám az első pontoknál! Sőt, a többinél sem! Ritka kivétel...

4. futam vasárnap délután Makó "belvárosában" a fürdő előtti kis téren elhelyezett versenyközponttal. Persze ide sem fogják elhozni a ROB-nak még a selejtezőjét sem, nem hogy a döntőjét, de ez legalább a pálya már néhol tájékozódásra kényszerített. Persze, az egyetlen olyan átmenetben, ahol "ésszel, figyelve" kellett volna futni (ez volt a 10-es átmenet) én egy bő percet eldobva kevertem azzal, hogy kelet felől körbefutottam a tömböt. Így jár az, aki az összehajtogatott térképét nem nyitja ki, hogy legalább néha áttekintse a pontok közötti környezetet. Mint később kiderült ezzel a hibával (bár ezt megelőzte szinte minden futamon hasonló nagyságú hiba) nem sikerült az összetett 2. hely eléréséhez szükséges hátrányomat ledolgozni, így maradtam F35-ben a 3. helyen.
Rezső mind a négy futamot megnyerve magabiztosan lett első az F55-ös kategóriában, Éva N45-ben végzett a 6. helyen.
Persze csak a szerénységem tiltja(?), hogy megjegyezzem azt a tényt, miszerint már a második futamra is fájós bal lábfejjel bicegtem ki és a hátralévő két futamot is pokoli fájdalmakkal, lábujjhegyen sántikálva teljesítettem. Viszont az is igaz, hogy szerintem, akkor sem végeztem volna előrébb ha nem fáj a lábam.

Néhány általános gondolat a körítésről. Az időjárás szombaton picit szeles, borús, néhol előbújó napocskával nem volt igazán kellemes, de rossznak sem volt mondható. Vasárnap már szép napos, 13-14 fokos hőmérséklettel kora tavaszi időben futottunk. Ami jó volt, hogy a Földeáki "falusi" futam előtt, alatt a művelődési házban kolbászfesztivált rendeztek a helyiek és itt minden betérő tájfutót is bőségesen megkínáltak mindenféle "malacsággal" ☺ Persze a falatozás közben hallható, és a helyi folklór szerves részét képező "lagzis zene" nem dobogtatta meg a szívemet!
A versenyzők számára biztosított (sőt a kísérőknek is jutó) ingyenes fürdőbelépőt mindenki igyekezett rendesen kihasználni. Szombat délután, a szabadban kint lévő 37 fokos termálmedencében sztorizgattunk a többi tájfutóval, míg a fiatalabbak többnyire a benti körforgós élménymedencét preferálták, vagy éppen másik a benti medencék valamelyikében fogócskáztak. Vasárnap a kalandparton a gyerekek jókat játszottak az ott lévő játékokon, trambulinon, mászókákon.
Igazából hiába volt több olyan dolog, ami nem feltétlen tetszett és hiába éreztem sokszor elég egyszerűnek a kitűzött pályákat, vagy gyengécskének a terepeket (bár a rendezők mindent kihoztak belőle, amit lehetett) valamiért mégis működött a dolog! Paskuj Matyi nevével fémjelzett Maccabi által rendezett versenyek mindig jól sikerülnek, most is elégedetten távoztam erről a versenyükről! Még ma is, két nappal a verseny után is azt gondolom, hogy jó volt ott lenni és újra elmennék, ha választanom kellene. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
Hajrá GYTK!

Fórum :: Utolsó hozzászóló: Danci (2011-05-31 18:13:08) => Téma: Versenyek
Szerkesztõk: Füleki Dániel és Tóth Máté | Elérhetõség: gyongyositajfutoklub@gmail.com
Fõoldal Egyesület Tagok Versenyek Eredmények Képek Linkek Támogatók Beszámolók 2003 2004 2005 2006 2007 Régebbi híreink